Drugarice i drugovi, nema povratka na staro!

Zamislimo sljedeću situaciju. Obitelj Horvat je imućna i perspektivna obitelj koja se nalazi u financijskoj krizi jer su dugi niz godina njihove financije vodili korumpirani ljudi iz jedne konzultantske agencije koje su prodale neke od njezinih vitalnih resursa. Rezultat toga je dug obitelji od 100 000 eura. Nakon nekoliko godina, kada je istekao ugovor sa spomenutom agencijom, sedmeročlana obitelj Horvat potpisuje ugovor s novom agencijom koja im obećava kako će kroz 21 potez sanirati njihov dug i pomoći im da sve bude idealno.
_____________ piše: Marijan Knezović

Naravno, nakon agencije koja ih je dovela u loše stanje, agencija koja obećava sanaciju u svega par koračića im se čini kao logičan izbor. Nakon što su potpisali četverogodišnji ugovor s novom agencijom, uviđaju da stvari i nisu tako idealne. Umjesto galantnog hoda i istrčavanja maratona dugog 21 korak, njihova obitelj i dalje puza. U isto vrijeme, isti oni zaposlenici nove agencije koji su trubili protiv lopovluka stare preko noći postaju akteri sudskih procesa. Tu i tamo procuri neka audio snimka gdje se čuje kako će agencija s njihovim novcem kupiti sebi još jedan posao ili video snimka gdje visoko rangirani dužnosnik agencije nudi prijateljevoj kćeri da preuzme njihove financije.

Horvati su ogorčeni, no tu nije kraj. Već 20 godina otkad se Horvati bave zemljoposjedništvom i poljoprivredom, ma kako teška vremena bila, uvijek su mogli računati na svoje kumove iz obitelji Müller. Oni su im uvijek pomagali te su uvijek bili važni saveznici protiv ostalih imućnih obitelji. No, agencija je posvađala obitelj Horvat i obitelj Müller zbog svog člana koji je navodno prije nekoliko desetaka godina bio inicijator ubojstava sjekirom po imanju obitelji Müller.

No, tu nedaće za obitelj Horvat ne prestaju. Svaki dan njihov dug se povećava, te više nisu dužni 100 000 eura, već preko 300 000 eura. Istekao je ugovor, Horvati ne znaju što da rade, ali agencija koja je njihov dug povećala itekako zna. Oni im kažu da Horvati rastu, te da nema povratka na staro. Začudo, Ivan Horvat, glava obitelji, priželjkuje upravo povratak na staro. Začuđujuća pojava, nikom nije jasno kako je gospodinu Horvatu draže biti dužan 200 000 eura manje. Znakovito, rečenica kako Horvati rastu je smiješna, jer Horvata je sve manje, ali Mülleri itekako rastu jer je trećina članova obitelji Horvat otišla raditi za obitelj Müller.

Drugarice i drugovi, obraća se predsjednik agencije obitelji Horvat, nema povratka na staro! Nema, odgovara mu glava obitelji Ivan. Tko će se brajo vratiti, kad su mi svi već pobjegli?